Káposztás-sajtos pogácsa
Hozzávalók:A tésztához:
A dinsztelt káposztához:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
A káposztát lereszeljük, majd a zsiradékon karamellizált cukron megdinszteljük. Sóval, borssal ízesítjük. Félre tesszük hűlni.
A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, majd 1 ek. lisztet és elkeverjük. Pici lisztet a tetejére szórunk, majd félretesszük, hogy felfusson.
A maradék lisztet egy tálba tesszük, belekeverjük a sót, majd elmorzsoljuk benne a kockákra vágott vajat. A közepébe mélyedést készítünk, ide kerül a felfutott élesztő, a tejföl, a tojás és az ecet.
Összegyúrjuk. Akkor jó, mikor sima felületű tésztát kapunk. 30 percre a hűtőbe tesszük, fóliába csomagolva.
Pihentetés után lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk. Elosztjuk rajta a töltelék felét, majd hajtogatjuk és 30 percig pihenni hagyjuk. Pihentetés után újra kinyújtjuk, megkenjük a maradék töltelékkel, hajtogatjuk, és ismét pihentetjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, egy éles késsel berácsozzuk, majd 5 cm-es pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és újra kelesztjük. A tetejét óvatosan megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.