Káposztás stangli
Hozzávalók:A tésztához:
A dinsztelt káposztához:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
A káposztát lereszeljük, majd a zsiradékon megdinszteljük. Sóval, borssal ízesítjük. Félre tesszük hűlni.
A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és 1 evőkanál lisztet majd elkeverjük. Pici lisztet a tetejére szórunk, majd félretesszük, hogy felfusson.
A maradék lisztet egy tálba tesszük, belekeverjük a sót, majd elmorzsoljuk benne a kockákra vágott vajat. A közepébe mélyedést készítünk, ide kerül a felfutott élesztő, a tejföl, a tojás és az ecet.
Összegyúrjuk. Akkor jó, mikor sima felületű tésztát kapunk. 30 percre a hűtőbe tesszük, fóliába csomagolva.
Pihentetés után lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk. Elosztjuk rajta a töltelék felét, majd hajtogatjuk és 30 percig pihenni hagyjuk. Pihentetés után újra kinyújtjuk, megkenjük a maradék töltelékkel, hajtogatjuk, és ismét pihentetjük.
A 30 perc letelte után, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal és 1,5-2 centis csíkokra vágjuk, majd feldaraboljuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és 30 percig kelni hagyjuk. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.