Karácsonyi csokoládés szelet áfonyával
Hozzávalók:A tésztához 4x:
A krémhez:
Az áfonyás réteghez:
A csokimázhoz:
|
|
Elkészítés:
A tojást cukorral és a konyakkal kihabosítjuk. A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a kakaót összevegyítjük és hozzászitáljuk a tojásos alaphoz majd óvatosan beleforgatjuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A tésztát beleöntjük, elsimítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. A többi lapot is így készítjük el.
A megsült lapokat rácson hagyjuk kihűlni. Addig elkészítjük a krémet.
A tejben elkeverjük a grízt és sűrű pépet főzünk belőle, majd kihűtjük. A vajat a porcukorral kihabosítjuk. Hozzáadjuk a vízgőz felett megolvasztott étcsokoládét és hozzákanalazzuk a kihűlt grízt is. Végül konyakkal ízesítjük és kihabosítjuk.
A krémet összesen három: 2 egyforma és egy kisebb részre osztjuk. A kisebb részt a díszítéshez tesszük el.
Az befőtt áfonyát leszűrjük.
Az áfonya lekvárt és a áfonya kompótot egy edénybe rakjuk és felforrósítjuk. Amikor kezd forrni, hozzáadjuk a vízben csomómentesre kevert pudingot és besűrítjük.
Az első lapot tálcára helyezzük, megkenjük forró baracklekvárral, majd lekvárra rákenjük a csokoládés krém első felét. Befedjük a második lappal, majd erre a lapra simítjuk a még forró áfonyás réteget.
Azonnal befedjük a harmadik lappal amit megkenünk baracklekvárral és rásimítjuk a második adag csokoládés krémet. Rátesszük az utolsó lapot majd a hűtőbe tesszük legalább 3 órára.
Mikor megdermed, lenyomatjuk 3 kg cukorral és a hűtőben hagyjuk másnapig.
Másnap elkészítjük a fehércsokoládét és az egy kocka étcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk és rásimítjuk a felső lap tetejére.
Forró vizes késsel szeleteljük, és díszítjük az eltett krémmel.
Jó étvágyat kívánok hozzá.