Karácsonyi stollen
Hozzávalók:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
Az élesztőt a tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk és beleöntjük a felfutott élesztőt. Hozzáadjuk a többi cukrot, a citrom reszelt héját, a vaníliát, a sót, a fűszert, a tojást és az olvasztott vajat. Ezeket jól összedolgozzuk. Akkor jó, ha közepesen kemény a tészta. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és kb.40*30 cm nagyságúra nyújtjuk. A mazsolát, a narancshéjat és a durvára darált mandulát és diót összekeverjük, majd a tésztára szórjuk. (A mazsolát előtte be lehet áztatni rumba, én ezt most kihagytam.) A tésztát föltekerjük, és ovális rudat formálunk belőle. A szélet lenyomkodjuk úgy, hogy a közepe magasabb maradjon.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és letakarva 1 órán át kelesztjük. Ha megkelt, 160 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, alufóliával letakarjuk.
Amikor kész, még melegen megkenjük az olvasztott vajjal és vastagon megszórjuk porcukorral. Ha kihűlt fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük egy-két hétre, hogy az íze összeérjen.
Tipp / megjegyzés:
Az ünnep lényege pontosan az, hogy át tudjuk venni azt a csodás, nyugodt, békés hangulatot, amiről maga a karácsony szól.
Ez egy olyan recept, amely akár már jó néhány héttel karácsony előtt elkészíthető és az íze pontosan úgy lesz az igazi, ha akár heteket is állni hagyjuk a kamrában. Persze megkóstolni, rájárni néha ér, de tényleg csak módjával…:)
lelekkonyha.blogspot.hu