Kávékrémes diótorta
Hozzávalók:A tésztához:
A krémhez:
A díszítéshez:
|
|
Elkészítés:
Először a tortalapot készítjük el. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgájához hozzáadjuk a barna cukrot és habosra keverjük. A darált dióbelet összekeverjük a zsemlemorzsával és a citromhéjjal. A tojások fehérjét a csipet sóval habosra verjük, majd kanalanként hozzákeverjük a porcukrot. Amikor már szép fényes, a dióval felváltva a felvert tojássárgájához keverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot. Kivajazott 26 cm-es tortaformába öntjük és 35-40 perc alatt készre sütjük. (Nekem nagyon elkezdett pirulni a teteje, ezért fóliát terítettem rá.)
A vége felé tűpróbával ellenőrizzük, és ha még nedves a közepe süssük tovább. Ha megsült kivesszük és rácson teljesen kihűtjük.
A krémhez a cukrot, a keményítőt, a kávét és a csokit egy lábosba tesszük és lassan elkezdjük melegíteni. Folyamatos keverés mellett besűrítjük, hozzáadjuk a vaníliát és a vajat, de már nem melegítjük tovább. Pudingszerű lesz az állapota. Folpackot terítünk a tetejére, hogy ne bőrösödjön és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, a jéghideg tejszínt kemény habbá verjük és a pudinghoz keverjük. Betesszük a hűtőbe fél egy órára, hogy dermedjen egy kicsit.
A tortalapot kettévágjuk, megkenjük a közepét a krém kevesebb mint felével. Ráborítjuk a másik lapot, majd az oldalát és a tetejét is bevonjuk a maradék krémmel. A tetejét felezett diószemekkel díszítjük és tálalásig a hűtőbe tesszük.
lelekkonyha.blogspot.hu