Kelt, töltött kifli
Hozzávalók:
A kiflik lekenéséhez:
A mákos töltelékhez:
A lekvároshoz:
|
|
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 mk. cukorral elkeverve felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, bele keverjük a sót,majd a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk belőle. Utoljára a langyos vajat tesszük bele, és szép szálasra dagasztjuk vele.
Kelesztő tálba tesszük és lefedve a duplájára kelesztjük.
A tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük,hozzá keverjük a mákot és a reszelt almát.
A tésztát két részre osztjuk, és lisztezett deszkán 3mm vastagra nyújtjuk.
A tésztát 6×8 cm-es téglalapokká vágjuk, megkenjük a mákos töltelékkel, majd felsodorjuk és kiflivé formázzuk őket.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket olajjal lekenjük, és hagyjuk 20 percig kelni. Mikor megkelt, megkenjük a kiflik tetejét a felvert tojással, és 190 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Alufóliával fedjük be a tetejét a sütés vége felé, hogy ne égjen meg a teteje!
A lekváros kiflinél is így járunk el., csak akkor mák helyett 1 teáskanál szilvalekvárt teszünk a téglalapok közepébe.
Jó étvágyat kívánok a finom kiflikhez.