Képviselőfánk Edit konyhájából
Hozzávalók:A tésztához:
A vaníliakrémhez:
A tejszínes réteghez:
|
|
Elkészítés:
A tűzhelyt bekapcsoljuk 220 fokra .
A vizet, az étolajat, a sót,és a vaníliás cukrot egy fazékban felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a lisztet. Visszatesszük a tűzre, és takarék lángon addig keverjük, míg elválik a tészta az edény falától.
Kevergetés közben langyosra hűtjük, majd egyenként belekeverjük elektromos keverőgéppel a tojásokat. Addig keverjük, míg jó fényes lesz a tészta.
Ezután habzsákba töltjük és sütőpapírral fedett tepsire gömbölyű alakban felvisszük a tésztát.
A fánkot és a sütőpapírt is lespricceljük vízzel.
Mehet az előmelegített sütőbe, 1/2 óráig nem nyithatjuk ki a sütő ajtaját, mert különben összeesik a fánk. A hőfokot 205 fokra mérsékeljük és készre sütjük.
Majd lekapcsoljuk a sütőt, az ajtaját résnyire kitámasztjuk, és hagyjuk a fánkokat kihűlni, száradni.
Jó ropogós tészta lesz a végeredmény.
A kalapjukat levágjuk. Szép üreges lett,nem volt szükség hártya eltávolítására.
Elkészítjük a krémet.
Vízgőz felett felverjük a tojásfehérjéket a cukor 2/3 részével.
A lisztet kevés tejjel,és a tojások sárgájával simára keverjük.
A maradék tejet a vaníliás cukorral felforraljuk egy nagy lábasban. Óvatosan hozzáadjuk a kikevert tojássárgás masszát, és sűrűre felfőzzük.
Ezután apránként szép lazán a még meleg krémbe keverjük a kemény tojásfehérje habot.
A tejszínt keményre verjük.
Először a vaníliás krémmel töltjük meg a fánkokat, majd rá a tejszín és a fánk kalapja.
Porcukorral enyhén meghintjük.
Fogyasztásig hűtőben tároljuk.