Kokárda Alíz konyhájából
Hozzávalók:A barna réteghez:
Piros és zöld réteghez:
A fehér réteghez:
|
|
Elkészítés:
A barna réteghez a darált kekszet, a porcukrot, a kakaóport összekeverem. Elmorzsolom a margarinnal, majd egy kevés tejszínnel és 5 dkg olvasztott csokival összegyúrom. Annyi tejszínt adok hozzá, hogy könnyen nyújtható legyen, de ne lágy.
A piros és zöld réteghez is a darált kekszhez adom a porcukrot, elmorzsolom benne a margarint és annyi tejszínt adok hozzá, hogy kemény legyen, de összeálljon. Ezután kettéosztom úgy, hogy a piros kicsit több legyen. A piros réteghez egy kevés császárkörte aromát keverek, hogy legyen valamilyen íze, meg piros ételfestéket, hogy színes legyen, a zöldhöz meg zöld színű keserű mandula aromát és zöld ételfestéket keverek. Mivel az aroma is lágyítja a tésztát, szórok hozzá még egy kis kekszmorzsát és először azzal keverem el a festéket és az aromát. Gyurma állagú legyen!
A fehér réteghez a kókuszreszeléket a porcukorral, és a margarinnal gyúrom össze. (Sajnos nem volt szép fehér kókuszreszelékem itthon.)
A tésztát – 2 sütőpapír között lehet tapadás mentesen kinyújtani – kb. 8 mm vastagra nyújtom. A középső zöld tésztából rudat sodrok, azt betekerem a kókuszosba, azt a pirosba, végül a kakaósba. Minden réteg csak egyszer érje körbe az előzőt. Nehéz pontosan kiszámítani. Ha szélesebb levágom a fölösleget, ha nem ér össze, kipótolom.
Fóliába csomagolom a hengert szorosan és jól lehűtöm. Vékony pengéjű késsel szeletelem. Egy-egy karikákba egy fogpiszkálóval bordákat nyomkodok, így hasonló lesz a kokárdához.