Lenmagos tejfölös pogácsa
Hozzávalók:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos tejben vagy vízben pici cukorral felfuttatjuk. A lisztet a kelesztő tálba szitáljuk, hozzá adjuk a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a tojást, a sót, és jól összegyúrjuk. Letakarva meleg helyen 2 órát pihentetjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, meghintjük liszttel összehajtjuk, és 15 percig pihentetjük. Ismét kisodorjuk, lisztezzük, összehajtjuk, majd újabb 15 perc pihentetés következik.
A pihentetés után 2 cm vastagra kinyújtjuk, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól kb. 2cm távolságra. Megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk lenmaggal.
180 fokra előmelegített sütőben, aranyszínűre sütjük. Ha kihűlt, kínáljuk.
Tipp / megjegyzés:
Érdemes így csinálni nincs sok munka vele, csak a pihentetés, de addig lehet mást csinálni. Szép leveles lesz lisztezéstől. Kiadós, és 2-3 napig is puha marad ha nem fogy el. Nálunk a család kedvence, nem győzök eleget sütni belőle.
Beküldő: Maja