Leopárd kalács
Hozzávalók:A fehér tésztához:
A világosbarna tésztához:
A sötétbarna tésztához:
A lekenéshez:
A tetejére: (elhagyható)
|
|
Elkészítés:
A tejben a keményítőt csomómentesre keverjük majd a tűzhelyen besűrítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a vajat, majd addig kevergetjük amíg elolvad. Kihűtjük a keveréket.
A fehér tészta:
Összekeverjük az átszitált liszteket a sóval, a cukorral, az élesztővel, a reszelt citrom héjjal, és a vanília magokkal.
Hozzáadjuk a kihűlt tejes keveréket. Összedagasztjuk, majd cipóvá formázzuk.
A cipóvá formázás után kettő részre osztjuk, az egyék rész egy tetővel lezárt tálba kerül, és két órát pihentetjük szoba hőmérsékleten.
A másik adag tésztából alakul ki a világos és a sötét barna tészta.
A világos barna tészta:
A másik adag fehér tésztát szintén ketté vágjuk majd az egyik részhez hozzá adjuk a hozzávalóknál leírt kevesebb mennyiségű kakaót, cukrot és tejet.
Alaposan összedolgozzuk.
Lezárt tálban szintén kettő órát pihentetjük szobahőmérsékleten.
A sötét barna tészta:
A maradék adag fehér tésztához adjuk a hozzávalóknál leírt nagyobb mennyiségű kakaót, cukrot és tejet.
Alaposan összedolgozzuk.
Lezárt tálban szintén kettő órát pihentetjük szobahőmérsékleten.
Összeállítás:
Miután a tésztagombócok megkeltek mind a három színű tésztát további 7-7-7 darabra vágjuk, gömbölyítve gombóccá formázzuk.
Egy világos barna gombócot kb 20 cm-es hengerré sodrunk.
Majd egy sötét barna gombócot ovális alakra nyújtunk és befedjük vele a világos barna rudat.
Egy fehér gombócot szintén ovális alakra nyújtunk és belecsomagoljuk az előzőleg összeállított sötét és világos barna rudat.
Így lesz a 3 különböző tészta gombócból egy rúd tészta.
A további gombócokat is hasonlóan készítjük el. A művelet végére lesz 7 db tészta rúd.
Sütőpapírral kibélelünk egy 26×13 cm-es szögletes formát és belerakjuk a tészta rudakat. Alulra hármat, felülre négyet. A formában két órát szobahőmérsékleten kelesztjük.
Tetejét tojással lekenjük és 180°C-ra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel kb 35 perc alatt megsütjük.
Miután kihűlt, olvasztott csokoládéval megöntözzük és durvára aprított mogyorót szórunk a tetejére.
Mutatós és finom kalács.
Tipp / megjegyzés:
Az elkészítési idő a kelesztések és a sütés idejét nem tartalmazza.