Mákos és diós bejgli
Hozzávalók:A tésztához:
A diós töltelékhez:
A máktöltelékhez:
A lekenéshez:
|
|
Elkészítés:
A diótöltelékhez a vízből és a cukorból szirupot főzünk, majd beleöntjük a diót és a mazsolát. Átkeverjük, majd hűvös helyen hagyjuk kihűlni.
A máktöltelékhez a tejet felforraljuk és beleöntjük a többi hozzávalót. Átkeverjük és hűvös helyen kihűtjük.
Mindkét töltelék elég folyósnak tűnik még forrón, de kihűlve besűrűsödik. Nagyon fontos, hogy a tölteléket hidegen kenjük a tésztára!
A puha, szobahőmérsékletű vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a felvert tojásokat, a porcukrot, az élesztőt és a langyos tejet. Alaposan összegyúrjuk, majd letakarva langyos helyen 2 órán át kelesztjük. Ez után négy részre osztjuk és téglalapokat nyújtunk belőle. Megkenjük őket a töltelékkel úgy, hogy a tészta széleit 2 cm szélességben üresen hagyjuk. Felcsavarjuk és sütőpapíros tepsire fektetjük úgy, hogy a csavarás alulra kerüljön és a a végeit is lezárjuk majd aláhajtjuk. Letakarjuk és 1 órát kelesztjük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük, átkenjük a rudak tetejét egész felvert tojással, az oldalait villával megszurkáljuk és betoljuk a forró sütőbe, majd rögtön visszavesszük 180 fokra a hőmérsékletet és kb. 25-30 percig sütjük.
Aki márványosra szeretné sütni a tetejét az a második kelesztés előtt kenje meg egész tojással kelessze egy órát letakaratlanul, majd kenje meg tojásfehérjével és 30 percig tegye hideg helyre, majd ez után tegye a sütőbe.
Beküldő: Viktória
fahejesfeta.blogspot.hu