Mákos kalács
Hozzávalók:A tésztához (4 kalácshoz):
A mákos töltelékhez:
A diós töltelékhez:
|
|
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatom.
A lisztet tálba teszem, hozzáadom a felfutott élesztőt, és a többi alapanyagot is. A tésztát bedagasztom, jól kidolgozom.
Liszttel leszórom, konyharuhával letakarom, és duplájára kelesztem.
Amikor megkelt a tészta, négy egyforma részre osztom. Lágyan összegyúrom, letakarom és még pár percig kelesztem.
Közben elkészítem a tölteléket.
A mákot a cukorral, citrommal összekeverem, a tejet felmelegítem, és a mákra öntöm összekeverem.
A tésztákat téglalap alakúra kinyújtom, a tölteléket ráteszem és feltekerem.
Sütőpapiros sütőlapra teszem, tojás sárgájával lekenem.
180-fokon szép pirosra megsütöm.
A máktöltelékbe lehet tenni reszelt almát is.