Mazsolás-citromos kuglóf
Hozzávalók:(1 db nagy kuglófhoz)
|
|
Elkészítés:
Először a mazsolát egy kis tálba tesszük és ráöntjük a rumot. Ázni hagyjuk, hogy a mazsola az összes rumot felszívja.
A tejet megmelegítjük és beleszórjuk az élesztőt, majd 5-10 percig állni hagyjuk.
A lisztet és a sót egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, a citromhéját, a tojást és a tojás sárgáját. Fakanállal nagyjából simára keverjük, majd tésztadagasztó géppel addig dagasztjuk, amíg szépen összeáll. A tészta kissé kemény lehet, akkor adjunk hozzá egy kis vizet.
Először a cukrot, majd vajat is hozzáadjuk két részletben. Mindig jól dolgozzuk bele a vajat, végül egy szép sima, lágy tésztát kell kapnunk. Ekkor kivesszük a tálból és belegyúrjuk a mazsolát. A tésztát egy műanyag zacskóba tesszük, jól lezárjuk és legalább 8, legfeljebb 48 órára a hűtőbe tesszük.
Amikor meg szeretnénk sütni a tésztát, kivesszük a hűtőből és 4-5 órát kelni hagyjuk szobahőmérsékleten. Kivesszük a tésztát, gömbölyítjük és 20 percig újra pihentetjük. Amíg a tészta pihen, a kuglófformát vastagon vajjal jól kikenjük és az aljába szeletelt mandulát szórunk.
A tészta közepébe az ujjunkkal egy lyukat fúrunk, majd kitágítjuk és a kuglófformába tesszük. Lefedjük folpackkal és 2 óra alatt a duplájára kelesztjük. Kb. 30 perccel a sütés előtt a sütőt 180 C-ra előmelegítjük.
Betoljuk a tésztát a sütőbe és kb. 50-60 perc alatt készre sütjük.
Ha megsült, óvatosan kiborítjuk a formából. Porcukorral meghintve kínáljuk.
lelekkonyha.blogspot.hu