Medvehagymás túrós pogácsa
Hozzávalók:
Tészta hajtogatáshoz:
Tészta kenéshez:
38x36cm-es, és egy 39×30 cm-es, tepsi sütőpapírral bélelve |
|
Elkészítés:
Lisztet mély tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk és bele morzsoljuk az élesztőt. Rá kerül a cukor, só, és a deci meleg(de nem forró) tej.
5 percig állni hagyjuk, hogy az élesztő kicsit felfusson, majd az összes többi hozzávalót is bele tesszük,( Szárított medvehagyma helyett lehet friss levelet apróra vágva beletenni)
Az egészet összedolgozzuk, és lisztezett gyúródeszkára borítjuk.Mégegyszer jól át gyúrjuk, és sodrófa segítségével ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Majd 2 evőkanál puha zsírral egyenletesen megkenjük, és mint a zsebkendőt összehajtjuk.
10 percet állni hagyjuk.
Majd ismét kinyújtjuk, a maradék zsírral megkenjük,és újra zsebkendő formára hajtjuk.
Letakarva félórát kelesztjük.
Ha megkelt két ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és késsel meghúzkodjuk a tetejét kockásra.
Közepes fánk szaggatóval, vagy pohárral ki szaggatjuk.
Tepsibe tesszük a pogácsákat, de vigyázzunk, hogy ne szorosan mert sütésnél megkelnek.
Ha végeztünk a szaggatással, és tepsibe raktuk a pogácsákat, akkor 1 felvert tojással megkenjük őket.(így szép fényesek lesznek majd sülés után)
Előmelegített sütőben 200 fokon 25 perc alatt szép pirosra sütjük.
Ha megsült kivesszük a sütőből kicsit hűlni hagyjuk,é majd tálcára rakva tálaljuk.
Tipp / megjegyzés:
Ha nincs szárított medvehagyma por, jó a friss is abból 6 levél apróra vágva.