Főoldal / Desszertek / Medvehagymás túrós pogácsa

Medvehagymás túrós pogácsa

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Medvehagymás túrós pogácsa

Medvehagymás túrós pogácsa 3

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál só
  • 30 dkg zsírszegény túró
  • 2 ek. medvehagymapor (vagy friss, aprított medvehagyma)
  • 3 evőkanál zsír
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 4 evőkanál tejföl

Tészta hajtogatáshoz:

  • 4 evőkanál zsír

Tészta kenéshez:

  • 1 tojás

38x36cm-es, és egy 39×30 cm-es, tepsi sütőpapírral bélelve

Elkészítési idő: 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 10 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Lisztet mély tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk és bele morzsoljuk az élesztőt. Rá kerül a cukor, só, és a deci meleg(de nem forró) tej.
5 percig állni hagyjuk, hogy az élesztő kicsit felfusson, majd az összes többi hozzávalót is bele tesszük,( Szárított medvehagyma helyett lehet friss levelet apróra vágva beletenni)

Az egészet összedolgozzuk, és lisztezett gyúródeszkára borítjuk.Mégegyszer jól át gyúrjuk, és sodrófa segítségével ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Majd 2 evőkanál puha zsírral egyenletesen megkenjük, és mint a zsebkendőt összehajtjuk.
10 percet állni hagyjuk.

Majd ismét kinyújtjuk, a maradék zsírral megkenjük,és újra zsebkendő formára hajtjuk.
Letakarva félórát kelesztjük.

Ha megkelt két ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és késsel meghúzkodjuk a tetejét kockásra.
Közepes fánk szaggatóval, vagy pohárral ki szaggatjuk.

Tepsibe tesszük a pogácsákat, de vigyázzunk, hogy ne szorosan mert sütésnél megkelnek.

Ha végeztünk a szaggatással, és tepsibe raktuk a pogácsákat, akkor 1 felvert tojással megkenjük őket.(így szép fényesek lesznek majd sülés után)

Előmelegített sütőben 200 fokon 25 perc alatt szép pirosra sütjük.

Ha megsült kivesszük a sütőből kicsit hűlni hagyjuk,é majd tálcára rakva tálaljuk.

Tipp / megjegyzés:
Ha nincs szárított medvehagyma por, jó a friss is abból 6 levél apróra vágva.

Értékeld a receptet


Szólj hozzá!

A lap tetejére