Méteres kalács Magdi konyhájából
Hozzávalók:(28-30 cm formához)
A krémhez:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
A tojássárgáját cukorral kikeverjük majd apránként hozzáadjuk az olajat és vizet.
Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet majd óvatosan belekeverjük a keményre vert tojásfehérjét.
A tészta felét margarinnal kikent őzgerinc formába simítjuk, ez lesz a sárga tésztánk.
A másik feléhez hozzáadjuk az 2 evőkanál kakaót, az 1 evőkanál vizet és 1 evőkanál olajat.
Ha van 2 egyforma formánk, egyszerre is süthetjük. Egyesével sütve először a sárga tésztát süssük ki.
A sütőt 180 fokra melegítsük elő, süssük ki a tésztákat kb. 25-30 perc alatt, a vége fele végezzünk tűpróbát. A kisült tésztát a formában hagyjuk 10-15 percig majd kiborítjuk.
A krémhez a margarint kikeverjük a porcukorral.
A tejben megfőzzük a pudingot, hozzáadjuk a rumba vagy aromába áztatott mazsolát és kavargatva kihűtjük. Ha kihűlt, apránként hozzáadjuk a kihabosított margarinhoz.
Kb 1 cm szélesre vágjuk a piskóta rudakat.
A sütemény úgy állítjuk össze, hogy színben váltakozva ragasztjuk össze a sárga és barna tésztalapokat. Míg el nem fogynak a hozzávalók. Két rudat készítsünk belőle. Ha marad krém, a tetejét is be lehet vonni vele.
Hűtőbe tesszük, hogy alaposan megdermedjen.
A csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk, majd bevonjuk vele a sütemények tetejét és visszatesszük a hűtőbe.
Mikor megkötött a csokoládé, ferdén kezdjük el felszeletelni a süteményt. Legkönnyebb forró vízbe mártott késsel.
Mutatós és finom sütemény.
Tipp / megjegyzés:
Kétféle pudinggal is el lehet készíteni, vanília és puncs pudinggal váltakozva.