Mézeskalács
Hozzávalók:
Díszítéshez:
|
|
Elkészítés:
A mézet (vízfürdőben)felmelegítjük, bele dolgozzuk az átszitált porcukrot és a lisztet, majd a fahéjat, végül az elhabart tojásokat. Addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edénytől, illetve a kezünktől.
Hűtőben pihentetjük pár órát, vagy 1 napot is akár.
A sütés előtt a tésztát fél centi vastagra kinyújtjuk, és lisztezett formákkal kiszúrjuk a figurákat.
A mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és előmelegített sütőben közepes tűznél megsütjük.
Ha magvakat, cukrokat használunk díszítésre, akkor ezeket a sütés előtt tegyük a sütikre.
Gőzfürdő felett a különálló tojásfehérjéből habot verünk, majd apránként hozzákeverjük az átszitált porcukrot.
Addig keverjük gőz fölött, míg jó kemény habot nem kapunk.(Csak azzal lehet szépen díszíteni)
A masszát egy nyomózsákba töltjük, ezzel díszítjük a formákat.
A tésztából készülhet aprósütemény bármilyen formában (fenyőfa, hold,csillag…), attól függően, milyen kiszúróformánk van.
A kísérletező kedvűek, különböző méretű csillagokból fenyőt is építhetnek, vagy akár sablon alapján mesebeli mézeskalács házikót is készíthetnek. Melyet szintén cukormázzal, színes cukordrazsékkal, aszalt gyümölcsökkel díszíthetnek.
Tipp / megjegyzés:
A mézeskalácsnak rengeteg receptje létezik, a fő összetevői a liszt, méz, tojás, porcukor.
Az összetevőket össze kell keverni, majd a tésztát átgyúrni, hűvös helyen pihentetni, vékonyra nyújtani (2-4 mm), majd sütemény kiszúrókkal, tetszőleges formákra vágni. A tészta jól alakítható, ám melegen ragacsossá válik.
A mézeskalácsot előmelegített 180 fokos sütőben 5-8 perc alatt megsül.
A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos formáival és díszítésével sokféle jelképet jeleníthet meg. Karácsonykor a karácsonyfa dísze lehet, a cukormázzal díszített mézes sütemény.
Díszíthető magvakkal (dió, mandula, mogyoró….), de ezeket sütés előtt helyezzük a sütemények tetejére, picit belenyomva.