Mini kalács vaníliakrémmel töltve
Hozzávalók:A tésztához:
A krémhez:
A kenéshez:
A szóráshoz:
|
|
Elkészítés:
(Tepsi mérete: 30cm x 33cm)
1 dl langyos tejben kevés liszttel és egy csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt (kovászt), majd a maradék langyos tejet, a tojássárgákat, a cukrot, az étolajat és a sót. Egészet jól kidolgozzuk. Egy rugalmas, kissé lágy tésztát kell, hogy kapjunk. Letakarjuk egy tiszta konyha ruhával és 1 órát pihentetjük.
Ha a duplájára kelt a tészta, egy lisztezett, sík felületen újból jól átgyúrjuk és hosszúkás, téglalap alakúra formázzuk. A téglalap alakú tésztát 20 egyenlő részre elosztjuk. ( Én úgy csináltam, hogy először négy egyenlő részre osztottam el, majd utána egyenként a négy egyenlő részt pedig öt egyenlő részre vágtam el, 4 x 5 = 20)
Mindegyik elosztott tésztát a tenyerünkkel kb.30 cm (kígyó) hosszúra kisodorjuk, majd félbe hajtjuk és háromszor megcsavarjuk. A végét alulra tűrjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk egymástól távolabb, majd letakarjuk és kb. 30 percig pihentetjük.
Közben elkészítjük a krémet: A tejbe beletesszük a pudingport, a cukrot, a vaníliás cukrot és folytonos keveréssel sűrű pudinggá főzzük. Félre tesszük hűlni. Ha kihűlt a puding hozzáadjuk a puha margarint és csomómentesre kikeverjük.
A pihentetett és újrakelt tészta tetejét a tejjel elkevert tojássárgájával lekenjük és előmelegített sütőben 170- 180 fokon kb. 20 perc alatt világos arany barnára sütjük.
Ha kisült, hagyjuk kihűlni, majd mindegyiket félbe vágjuk. A krémet csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és megtöltjük vele a félbevágott kalácsokat.
Porcukorral megszórva kínáljuk.