Mini marcipános almás piték
Hozzávalók:A tésztához:
A töltelékhez:
A szóráshoz:
|
|
Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni. Az almákat meghámozzuk, nagy-lyukú reszelőn lereszeljük, meglocsoljuk a citromlével, megszórjuk a nádcukorral és egy kisebb edényben feltesszük főzni, de csak pár percig, hogy picit megpuhuljon az alma. Az étkezési keményítőt simára keverjük a vízzel, és hozzákeverjük az almához. Felforraljuk, majd levesszük a tűzről, hozzákeverjük a diót, a kardamomot és az apróra vágott aszalt szilvát, és hagyjuk kihűlni. (Mazsolát is lehet bele tenni, csak azt nálunk nem mindenki szereti.) Amikor kihűlt, hozzákeverjük a lereszelt marcipánt is. (A töltelékhez plusz cukrot nem tettem, csak 2 kanál nádcukrot az íze miatt, de aki édesebben szeretné ízesítse ízlése szerint.)
A tészta hozzávalóit betesszük a mixer táljába és összedolgozzuk. (Ha szükséges, adjunk hozzá egy kis vizet.) Kézzel is könnyen össze lehet gyúrni, nem kell hozzá feltétlenül gép. Folpackba csomagolva a fagyasztóba tesszük a tésztát 15-20 percre, majd lisztezett felületen kinyújtjuk.
Akkora köröket szaggatunk belőle, hogy a muffintepsi mélyedéseibe pont beleférjen. A muffintepsi mélyedéseit kikenjük vajjal, majd beletesszük a tészta korongokat. A tésztakosárkák közepébe halmozzuk a tölteléket.
A maradék tésztát összegyúrjuk, ebből szaggatjuk ki a piték tetejét, a közepét bevágjuk, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon, majd a piték tetejére helyezzük őket.
Megszórjuk a mini marcipános piték tetejét kakaóporral. (használhatunk hozzá sablont is) majd 180 fokos sütőben szép aranysárgára sütjük őket.
10 percet hagyjuk a formába pihenni, aztán óvatosan kiszedjük őket a formából, és rácson kihűtjük. Nem csak finom, praktikus is, könnyű csomagolni így kirándulásra is vihető.
Tipp / megjegyzés:
Ehhez szerintem a legjobb valamilyen savanykás ízű alma, például a Granny Smith zöldalma, hogy ellensúlyozza a marcipán édességét.