Narancsos marcipános pite karamellizált mogyoró réteggel
Hozzávalók:(26 cm formához) A tésztához:
A töltelékhez:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral és elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgákat és összegyúrjuk. Ha esetleg nem áll össze a tészta, 1-2 evőkanál vizet lehet hozzáadni. Ezután folpackba csomagoljuk és fél órára a hűtőbe tesszük.
A pihentetett tésztát nyújtólapon a piteforma méretére nyújtjuk. A formát kikenjük vajjal, belesimítjuk a tésztát, sütőpapírt teszünk rá és száraz babot öntünk bele. 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük. A babot és a papírt kidobjuk róla, majd elkészítjük a tölteléket.
Addig a sütőt levesszük 180 fokra.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a reszelt narancshéjat, a narancslevet, a keményítőt, a reszelt marcipánt, a csipet sót és sima masszává keverjük.
Az elősütött alapba öntjük a marcipános masszát, majd 180 fokon kb. 30-35 percig sütjük.
A karamelles réteghez a cukrot, a mogyorót és a vajat egy edényben feltesszük melegedni,kevergetve.
Amikor a cukor karamellizálódott, hozzáadjuk a tejszínt és a kávészirupot, majd összeforraljuk. Kivesszük a pitét, a mogyorós masszát a tetejére simítjuk és még 5 percre visszatoljuk a sütőbe.
Kihűtve szeleteljük.
Nagyon finom!