Főoldal / Kelt tészták / Ökörszem

Ökörszem

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Ökörszem

Ökörszem

Hozzávalók:

  • 50 deka liszt
  • 2,5 deka élesztő 
  • 3,5 deci tej
  • 1 kávés kanál cukor 
  • 2 db tojás sárgája
  • 5 deka cukor
  • 10 deka margarin

A töltelékhez:

  • 5 deka mazsola
  • 25 deka túró
  • ízlés szerint kevés cukor/vaníliás cukor
  • 1 tojás a lekenéshez
Elkészítési idő: 1óra 15 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Az élesztőt 1 deci langyos tejben, 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk.

A 2 tojás sárgáját, az 5 deka cukorral habosra keverjük.
A lisztbe 1 kávés kanál sót teszünk, majd beleöntjük a cukros tojássárgát, és az olvasztott margarint. Végül hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és a maradék langyos tejet.

A tésztát jól kidolgozzuk, cipót formálunk belőle,  egy tálba helyezzük, a tetejét lisztezzük, és letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Ha kétszeresére megkelt akkor már lehet vele dolgozni.

Lisztezett deszkára borítjuk és ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A közepét az ujjunkkal jól benyomkodjuk, hogy a túrót és a mazsolát beletudjuk majd tenni.

Elkészítjük a tölteléket:

A túrót kikeverjük a cukorral,vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a mazsolát.

A tölteléket a tésztakorongok közepébe halmozzuk.

Az ökörszemek tetejét felvert tojással megkenjük,  előmelegített sütőben, 180 fokon szép narancs sárgára sütjük.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

Ökörszem 5.00/5 (1 értékelés)

Domján Mária (560 Recept)


Szólj hozzá!

A lap tetejére