Ostoros kalács Erzsike konyhájából
Hozzávalók:A tésztához:
A töltelékhez:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
A tésztához valókat egy tálban jól bedagasztjuk. (az élesztőt csak bele kell morzsolni, nem kell felfuttatni) Meleg helyen 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket: jól kikavarjuk a margarint a cukorral, bele a kakaóport is.
A megkelt tésztát lisztezett gyúrólapra borítjuk, és 2 egyforma részre osztjuk, majd mind a kettő cipót 3-3 részre vágjuk.
Az első 3 darabot egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük kakaós krémmel. (A krémet is 2 részre kell elosztani, majd azt is 3-3 részre.) Az első 3 tekercset úgy feltekerjük, mint a bejglit. Ezután hármasfonással FONOTT KALÁCSOT hajtogatunk belőle. Ebből a mennyiségből 2 kalácsunk lesz, melyeket kikent, magas falú tepsibe teszünk, tetejüket felvert tojással kenjük meg.
Úgy 20×30 cm tepsit használjunk, mert akkor jó, ha a kalács a tepsi falához ér (mert így csak felfelé növekedhet). 10 perc pihenés után közepes lánggal 35-40 percig sütjük.