Főoldal / Birka / Marha / Rakott tök

Rakott tök

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Rakott tök

Rakott tök

Hozzávalók:

  • 3 kisebb zsenge tök
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 kávéskanál őrölt koriandermag
  • kakukkfű
  • törött bors
  • 4-5 paradicsom 
  • 0,5 kg darált hús (bárány, marha, sertés, itt most pulyka)
  • finomra vágott kapor
  • 0,5 liter tejföl vagy joghurt
  • 5 tojás
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1500-2000 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 4 főre Gluténmentes: igen
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A tököt héjastól 1cm-es szeletekre vagy félkörökre vágjuk. És kevés olívaolajjal megkenve meggrillezzük.
(Az egyiptomi recept szerint a tökszeleteket lisztbe mártják, kisütik olajban)

A maradék olajban megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát.
Rászórjuk a koriandert, aprított kakukkfüvet, őrölünk rá borsot. (persze, akinek nincs fűszerkertész ura, az használhat szárított fűszereket is)
Beleöntjük a paradicsomot, megszórjuk az aprított kaporral és összepároljuk.

Hozzáadjuk a darált húst és 10percig együtt pároljuk.

Egy hőálló tál alját kirakjuk a tökkel. Nem kenjük ki külön zsiradékkal, hiszen a tök és a ragu is olívaolajos.

A ragut eloszlatjuk a tök tetején, majd befedjük a maradék tökkel.

A tejfölbe(vagy joghurtba) belekeverjük tojást és sót, és a rakott tök tetejére simítjuk.
(természetesen készíthetünk rá ehelyett besamelmártást is)
A tetejét kirakjuk paradicsom szeletekkel.
180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

Tipp / megjegyzés:
Evéskor tettünk a tetejére borsos, kakukkfüves friss tejfölt. Bármilyen zöldségsaláta jó hozzá.

Beküldő: Márti
http://hogymegtudjuknezni.blogspot.hu/

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

A lap tetejére