Sajtos magos pogácsa
Hozzávalók:
A lekenéshez:
*Magkeverék: ezen a néven kapható, aminek az összetétele: szezámmag, lenmag, napraforgó mag, rozspehely |
|
Elkészítés:
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, elmorzsoljuk zsiradékkal. A közepébe öntjük a felfutott élesztőt, hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, és összegyúrjuk.
Enyhén lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, rászórjuk a reszelt sajt és a magkeverék háromnegyedét.
Gondolatban függőlegesen elharmadoljuk, és a bal oldali darabot a középsőre hajtjuk, majd rá a jobb oldalit. Az így kapott csíkra szórjuk a reszelt sajtot ( egy keveset hagyjunk a tetejére ), és a maradék magkeveréket.
A tészta felső harmadát behajtjuk a közepéig, az alsó harmadát szintén a közepéig. Majd egymásra hajtjuk a részeket, becsukva mint a könyvet.
Éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük pihenni, egy tetővel zárt tálba.
Másnap, enyhén lisztezett munkalapon kb ujjnyi vastagra kinyújtjuk és 4 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk egymástól távol, majd 30 percet pihentetjük.
A tetejét megkenjük a tojással, és megszórjuk reszelt sajttal. 200 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük.