Sajtos-sós ropi
Hozzávalók:
Lekenéshez:
|
|
Elkészítés:
A lisztet keverjük össze a sóval, és a cayenne borssal, majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat. Ezután kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a reszelt sajtot, majd adjuk hozzá a tojást, a citromlevet, és két evőkanál tejfölt. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (ha szükséges akkor apránként adjunk hozzá még tejfölt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra a tésztát, majd derelyevágóval (v. éles késsel) vágjuk fel ízlés szerint keskeny, és hosszú csíkokra.
Kenjük le az előzőleg kissé felvert tojásfehérjével, majd reszeljük rá a sajtot. Helyezzük a ropikat sütőpapírral bélelt tepsire.
Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten süssük 12-15 perc alatt szép pirosra, ropogósra. (én légkeverésnél 160 fokon, 12 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd rögtön tálalhatjuk is.
Finom, sós ropogtatni-való a bolti ropi helyett