Shepherd’s pie – paleo
Hozzávalók:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
A rózsáira szedett karfiolt enyhén sós vízben megfőzzük.
A hagymát nagyon apróra vágjuk és egy nagy serpenyőben egy pici kókuszolajon megpirítjuk.Hozzáadjuk az apróra vágott sárgarépát és a zellert, majd tovább pirítjuk a hagymával együtt. (a répa keménységétől függően 5-10 percig) Ha nagyon barnulna, akkor egy pici vizet lehet hozzáadni.
Hozzáadjuk a darált húst is, sózzuk, ha van házi ételízesítő, akkor azt is lehet hozzá adni. Beletesszük a babérlevelet, belenyomjuk a fokhagymát és kb 5 percig kevergetve pirítjuk a húst. Ekkor hozzáadjuk az édesítőt és az almaecetet és jól átkeverjük. Megszórjuk a keményítővel, elkeverjük és felöntjük vízzel. Addig főzzük folyamatosan kevergetve, amíg jó sűrű ragut nem kapunk. A legvégén hozzákeverjük az apróra vágott rozmaringlevelet és a kakukkfüvet is. Ilyenkor meg kell kóstolni és még lehet ízlés szerint ízesíteni. (Az egész kb. 20-25 perc, nem kell teljesen megfőzni, mert még megy a sütőbe.)
Ez alatt az idő alatt a karfiol is megfőtt, leöntjük róla a vizet, sózzuk, borsozzuk, pici szerecsendiót is adunk hozzá. Hozzáadjuk a kókuszolajat és annyi kókusztejet, hogy krémes legyen. Krumplinyomóval összetörjük, majd ha úgy látjuk lehet kettő darab tojással dúsítani, de ez elhagyható.
Egy jénai tálat kikenünk kókuszolajjal, beleöntjük a húsos ragut, rá a karfiolpürét és szépen elsimítjuk. (Ha valakinek van hozzá türelme/ideje, lehet habzsákból is nyomni rá a karfiolpürét, úgy nagyon szép lesz. )
200 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
(Ha nagyon tele raktuk a jénait, akkor érdemes egy nagyobb tepsire állítva betenni a sütőbe, mert ahogy sül, a húsos ragu kibuggyanhat a karfiol alól és beleég a sütőbe.)
Kockákra vágva kínáljuk.