Skót shortbread
Hozzávalók:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
Az összes hozzávalót egy tálba tesszük, és a mixer dagasztókarjával összedolgozzuk. De kézzel sem nehéz összegyúrni, csak a vaj puha legyen.
(Itt külön lehet sózott és sima vajat venni, én a sózottat használtam, mert mi úgy szeretjük, szerintem így jobban érvényesül az édes íz, persze így már a plusz sót nem adtam hozzá. )
A masszát belenyomkodjuk a piteformába. De lehet bármilyen formában sütni esetleg kiszúrót használni. Elegyengetjük a tetejét, és felvágjuk egyenletes cikkere és villával megszurkáljuk. Megkenjük a tojásfehérjével, és megszórjuk cukorral. (Nálam most a tetejéről lemaradt a tojásfehérje és a cukor, de anélkül is finom.)
180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.Figyelni kell, nem szabad nagyon kiszárítani, attól is függ a sütési idő, hogy milyen vastag a sütemény.
Ahogy kivesszük a sütőből, újra felvágjuk a csíkok mentén. Könnyebb ilyenkor, mert még puha.
Dobozban hetekig eláll, kávé, tea mellé nem is kell finomabb nasi.
Tipp / megjegyzés:
A shortbread lényege a sok vaj, ezt nem lehet margarinnal kiváltani, mert akkor elveszik a lényeg. A recept egy aprócska kis skót zsebszakácskönyvből való.