Skót tojás és karfiol puffancs – paleo
Hozzávalók:4-5 személyre:
A panírozáshoz:
A karfiol puffancshoz:
A mártogatóshoz:
|
|
Elkészítés:
A tojásokat megfőzzük, hagyjuk kihűlni, majd óvatosan leszedjük a héját.
A darált húst az összes többi hozzávalóval összekeverjük, jó alaposan összegyúrjuk. Fűszerezni ízlés szerint lehet, ha pedig készen bekevert kolbászhúst használunk, akkor a fűszerezés elmarad.
A darált húst 8 részre osztjuk, majd nedves kézzel laposra formázzuk és minden tojást külön becsomagolunk a húsba. A felesleges húst levesszük róla, kb. 4-5 mm vastag legyen a hús, különben nagyon nagyok lesznek a tojások.
Ha esetleg marad ki hús, azt fasírtnak vagy húsgolyónak ki lehet sütni.
A tojásokat bepanírozzuk. Először kókuszlisztbe, majd felvert tojásba, végül a mandulás szezámmagos keverékbe forgatjuk. Mást is lehet hozzá használni a kókuszliszt valamint a mandulás szezámmag helyett.
Kókuszvajban kisütjük őket, de lehet zsírban is.
A karfiolt rózsáira szedjük, gőzölőbetétes fazékban 5-6 percig gőzöljük. Csak addig, hogy kicsit megpuhuljon, de ne főljön szét. Ezután a food processzorba tesszük és felaprítjuk nem pépesre, olyasmi állaga legyen, mintha rizs lenne. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a kókuszkrémet, a citromlevet és a fűszereket, majd kikeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a mandula liszttel együtt óvatosan a karfiolos masszához keverjük. Kizsírozott szilikonos formába kanalazzuk (hogy tuti ne ragadjon bele), majd 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Amikor megemelkedik és szép aranybarna a külseje, akkor jó. Hűlés közben lelapulnak, de finom puhák maradnak.
A majonéz hozzávalóit egy tálba tesszük és alaposan kikeverjük.
A skót tojást a karfiol puffanccsal és a majonézzel kínáljuk.