Slanac
Hozzávalók:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
Langyos tejben elkeverjük a cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olajat, és a tejfölt.
Alaposan összedolgozzuk. Tetővel lezárt tálban 50 perc alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapra borítjuk és 16 db egyenlő részre osztjuk. Kis gombócokra gömbölyítjük és letakarva további 20 percet pihentetjük.
A kis gombócokat ovális alakúra nyújtjuk, feltekerjük, kicsit megsodorjuk. Kb 22 cm hosszúra.
Miután az összeset kisodorjuk sütőpapírral leterített sütőlemezre sorakoztatjuk 4-4 darabot egymás mellé.
A 4-4 darab sütés közben majd szépen összesül és kis csoportok alakulnak ki. (ez a tészta jellegzetessége )
200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 15 percig sütjük. Majd megöntözzük a sós-vizes-lisztes keverékkel és még 10 percig sütjük.
Tipp / megjegyzés:
A Balkánról származó sós péksütemény.