Somlói kocka
Hozzávalók:A tészták (piskóta lap csokis lap és diós lap):
A krémekhez:
A cukorszirup készítése:
Csoki öntet:
|
|
Elkészítés:
A tojásokat szét választom.
A sárgáját 1 kanál cukorral, olajjal, vízzel kikeverem.
A fehérjét habbá verem a maradék cukorral.
A két masszát összekeverem és hozzáadom a sütőporos lisztet.
(A sima piskótát elkészíttetjük egyben is majd 3 részre osztjuk, de kikeverhetjük külön-külön is)
A dióshoz 5 deka diót adok, a csokishoz pedig kakaóport keverek.
Sütőpapiros sütőlapon 15x 30cm-es sütőlapon egyenként megsütöm a lapokat.
A sárga krém készítése:
A tejet felforralom, a többi hozzávalót kikeverem amikor a tej felforrt , először kanalanként adom hozzá a forró tejet állandó keverés mellett.
Utána lassan hozzákeverem a többi tejet is és az edényt gőz fölé teszem és állandó keverés mellett besűrítem.
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verem és a besűrűsödött krémmel összekeverem.
A cukorszirup hozzávalóit felforralom pár percig utána kihűtöm.
A csoki öntet elkészítése:
Az olaj kivételével a hozzávalókat gőz felett felolvasztom és a végén hozzá adom az olajat.
A tejszínhabot felverem.
Alulra tettem a diós lapot, meglocsoltam a rumos sziruppal. Erre tettem a krém felét amit elsimítás után darált dióval megszórtam.
Erre került a csokis lap, amit meglocsoltam sziruppal, rákentem a krém maradékát, megszórtam dióval, és végül rátettem a sima lapot.
A tésztát kockákra vágtam, csokiöntettel meglocsoltam úgy,hogy a tésztán le folyjon.
Tejszínhab rózsákkal díszítettem.