Sós stangli
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepére öntjük a felfuttatott élesztőt, a tojást, a maradék langyos tejet, a tejfölt, a sót és jól összedolgozzuk, dagasztjuk. A tésztát langyos helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát, lisztezett deszkán 4 részre osztjuk, majd egyenként 1 cm vastag kör alakra kinyújtjuk.minden kört 4 cikkre osztunk, de ha kisebb stanglikat szeretnénk, akár 8 részre is eloszthatjuk. Meg kenjük 5 dkg olvasztott margarinnal, és kifli alakúra felcsavarjuk.
A sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, és a stanglikat egymástól kellő távolságra rátesszük.Bő fél órát letakarva kelesztjük. Megkenjük a tetejét tojással, megszórjuk, egész köménnyel, vagy reszelt sajttal. Előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
Tipp / megjegyzés:
A lemezen ne rakjuk szorosan, mert sütés alatt nőni fog. A tésztánk állaga olyan legyen mint a nokedli tészta, abból lesz a finom gyenge a stangli.