Spenótos, fetasajtos házipite
Hozzávalók:A tésztához:(18 cm-es piteformához)
A töltelékhez:
|
|
Elkészítés:
A lisztet összemorzsoljuk a vajjal és a sóval, majd apránként hozzáadunk annyi hideg vizet, amivel szépen nyújtható tésztát kapunk.
Ha ezzel megvagyunk, kinyújtjuk és kibéleljük vele a vajazott, lisztezett piteformát. Előmelegített (180 fokos) sütőben “vakon” sütjük.
A vakon sütés, annyit tesz, hogy töltelék nélkül elősütjük, lehetőleg valami nehezék alatt, hogy ne púposodjon fel a tészta. (kerámiagyöngy, vagy cseresznyemag). Amíg sül a tészta készítsük el a tölteléket.
A spenótot megpároljuk, fűszerezzük. Nyomjuk rá a fokhagymát, majd adjuk hozzá a tejszínt is. Főzzük alacsony lángon 5 percig. Vegyük le a tűzről és ha egy kicsit hűlt, nagyon gyors mozdulatokkal keverjük bele a tojást. Ha nagyon hígnak látjuk, adjunk hozzá még egy tojást, hiszen ha felvágjuk a pitét, nem szeretnénk, ha kifolyna a töltelék. (Ezen a ponton adhatjuk hozzá, ha kedvünk tartja a pirított bacon kockákat).
Vegyük ki a sütőből a tésztát, ami félig megsült és kanalazzuk bele a tölteléket. Morzsoljuk a tetejére a fetasajtot, majd tegyük vissza a 180 fokos sütőbe fél órára, amíg a sajt szépen olvadni kezd és a teteje egy kicsit meg is pirul.
Ha óvatosan kivettük a formából, már szeletelhetjük és fogyaszthatjuk is.