Sütőben szárított paradicsom
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Mossuk meg a paradicsomot és tegyük egy konyharuhára, hogy leszáradjon. Szedjük le a szárát és vágjuk ketté. Ha a paradicsom vastag héjú, akkor szedjük ki a magokat is belőle. Egy tepsit béleljünk ki alufóliával, majd rakjuk rá a paradicsomot az elvágott felével lefelé fordítva. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk rá bazsalikomot, a felaprított fokhagymát, és a cukrot. Locsoljuk rá az olajat majd tegyük be a 150 fokra előmelegített sütőbe és süssük 180 – 200 percig.
A forró paradicsomot rakjuk sterilizált befőttesüvegekbe (az üvegeket mindig töltsük teljesen tele), majd öntsük rá a forró olajat a sütőtepsiből és zárjuk le az üvegeket.
Rakjuk a befőttesüvegeket vissza a sütőbe, majd a sütőt kapcsoljuk ki és hagyjuk a melegben állni 30 percet. Ez idő eltelte után szedjük ki az üvegeket a sütőből, fordítsuk fejjel lefelé, így tegyük az asztalra és takarjuk le egy vastag törölközővel vagy pokróccal. Hagyjuk kihűlni, majd rakjuk a kamrapolcra.
Az így elkészített paradicsomot felhasználhatjuk salátákhoz, pizzához, töltelékekbe vagy bármilyen más étel készítéséhez.
Tipp / megjegyzés:
Sütőben készül olívaolajjal, ez a legfinomabb csemege, ami hosszú ideig eláll, így télen is felhasználhatjuk. Nagyon könnyű elkészíteni és sokkal ízletesebb mint amit a boltban vásárolunk. Felbontás után az üvegeket hűtőszekrényben tároljuk.