Sütőtökös kakaós kalács
Hozzávalók:A sütőtökös tésztához:
A kakaós tésztához:
A lekenéshez:
|
|
Elkészítés:
A tejet langyosítsuk meg, majd keverjünk hozzá egy teáskanál cukrot. Ezután morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.
A margarint olvasszuk fel, majd amikor már csak éppen langyos, keverjük hozzá a tojássárgáját, és a felfuttatott élesztőt.
Keverjük össze a kétféle lisztet, a csipet sót, és a maradék cukrot. Az előzőleg megsütött és teljesen kihűtött sütőtököt villával alaposan nyomkodjuk össze.
A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a margarinos-élesztős keveréket, majd először kanalazzuk rá sütőtököt, ezután pedig a lisztes keveréket.
Indítsuk el a dagasztó programot, majd dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)
Ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd meleg helyen bő egy óra alatt kelesszük duplájára a tésztát.
A tejet langyosítsuk meg, majd keverjünk hozzá egy teáskanál cukrot. Ezután morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.
A margarint olvasszuk fel, majd amikor már csak éppen langyos, keverjük hozzá a tojássárgáját, és a felfuttatott élesztőt.
Keverjük össze a kétféle lisztet, a csipet sót, a maradék cukrot, és a kakaót.
A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a margarinos-élesztős keveréket, majd kanalazzuk rá a lisztes-kakaós keveréket.
Indítsuk el a dagasztó programot, majd dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)
Ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd meleg helyen kb. 50 perc alatt kelesszük duplájára a tésztát.
Amikor mindkét tészta megkelt, nyújtsuk ki azonos méretűre. Ezután a sütőtökös tésztát kenjük le a főzőtejszínnel, és helyezzük rá a kakaós tésztát, majd tenyérrel kicsit nyomkodjuk le. Végül pedig szorosan tekerjük fel.
Egy sütőformát zsírozzunk ki, majd helyezzük bele a tésztát. Ezután letakarva, meleg helyen kelesszük 45 percig.
Amikor a tészta megkelt, kenjük le az olvasztott margarinnal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 40 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a forró tésztát kenjük le a tejjel, majd takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk így kb. 10 percig. Ezután óvatosan borítsuk ki a formából, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Tipp / megjegyzés:
Tálalás előtt, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.