Szalagos farsangi fánk Tündi konyhájából
Hozzávalók:
A sütéshez:
A tetejére:
A szóráshoz:
|
|
Elkészítés:
1 dl langyos tejben, csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztbe beletesszük az olvasztott margarint, a porcukrot, a sót, a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt, majd hozzá adjuk a maradék tejet és alaposan összegyúrjuk, dagasszuk, míg egy szép sima, könnyű tésztát nem kapunk. Ha ragad a tészta, akkor tegyünk hozzá még egy kevés lisztet. (ezt a műveletet elvégezhetjük kézi robotgép dagasztó karjával is)
Tiszta konyharuhával letakarjuk és kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Ha megkelt a tészta egy lisztezett sík felületen ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és kiszúróval kiszaggatjuk. Majd a közepét az ujjunkkal picit benyomjuk, elvékonyítjuk a tésztát.
Újból letakarjuk és most 20 percig pihentetjük.
Közepesen forró, bő olajban kisütjük, úgy hogy a fánknak a felső “lyukas” része kerüljön sütéskor alulra és azt az oldalát fedő alatt süssük. Ha megsült megfordítjuk őket, és már fedő nélkül sütjük szép világosbarnára.
Megsült fánkokat papírtörlővel bélelt tálcára tesszük hűlni egymás mellé.
Mikor kihűltek, megszórjuk porcukorral és középen a mélyedésbe pedig lekvárt teszünk.
Frissen az igazi.