Szárma / töltött káposzta füstölt sonkával
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A káposzták torzsáját kivágjuk, köménymagot szórunk bele, majd enyhén sós vízben feltesszük egy nagy edényben főni.
Közben bekeverjük a tölteléket. A darált húst, az apróra vágott hagymát, fokhagymát sóval, borssal, 2 marék rizzsel, 1 tojással, 1 evőkanál őrölt piros paprikával összegyúrjuk.
Megkóstoljuk és ha szükséges még ízesítjük.
A megfőtt káposztát levelekre szedjük, ereit kivágjuk, majd a tölteléket belegöngyöljük.
A töltött káposzták elkészítése után megmaradt káposztát apróra vágjuk, a felét az edény aljára szórjuk, a savanyú káposztával elkeverve.
Erre kerülnek a töltelékek, valamint a füstölt sonka tetszés szerint feldarabolva, vagy szeletelve.
A maradék káposztát a tetejére tesszük, felöntjük annyi meleg vízzel, hogy éppen ellepje.
Sózzuk, borsozzuk, a csombort (borsikafű) is az edénybe tesszük.
Fedő alatt, közepes lángon kb. másfél órán át főzzük.
A zsíron, lisztből rántást készítünk, amibe őrölt paprikát keverünk. Kevés hideg vizet öntünk hozzá, és csomómentesre keverjük majd hozzáöntjük a káposztához.
Ismét felforraljuk.
Friss kenyérrel és tejföllel kínáljuk.