Szilvás rétes
Hozzávalók:A tésztához:
A tetejére:
A töltelékhez:
A lekenéshez:
|
|
Elkészítés:
A hozzávalókból jól kidolgozott rétes tésztát készítünk. Simára ki kell dolgozni a tésztát semmi gyűrődés ne legyen rajta. Amikor kész, a tészta lisztezett tálcára 2 nagy gombócot készítünk belőle, és a tetejét lekenjük egy kis olvasztott zsírral. Letakarjuk és kb 1órát pihentetjük.
Pihenés után az asztalra nagy fehér terítőt teszünk jól meglisztezzük és a kézfejünkkel elkezdjük lassan a nyújtást. Akkor jó amikor jó vékony, és teljesen lelóg az asztalról. A tésztát olajjal vagy olvasztott zsírral meglocsoljuk.
Jöhet rá a töltelék.
A szilvát 4 vagy 8 darabba vágjuk megszórjuk cukorral és fahéjjal.(kicsit állni hagyjuk így levet enged)
A szilva a levét leöntjük, és kevés zsemlemorzsával/búzadarával vagy dióval összekeverjük. A tölteléket a tésztán elosztjuk majd egy kis olajos tejföllel meglocsoljuk, és az abrosszal szépen feltekerjük.
Olajjal kikent tepsibe tesszük, és tojással lekenjük. 180- 200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Én szilvás darásat, almásat, és mákos almásat készítettem. Természetesen készen vásárolt réteslapból is elkészíthetjük.