Tejberizs karamellás almalekvárral
Hozzávalók:
A karamellás almalekvárhoz:
|
|
Elkészítés:
Egy jól kisúrolt aljú edénybe hideg vizet teszek. Beleöntöm a kerekszemű rizst, majd felöntöm annyi hideg vízzel ami ellepi. Teszek hozzá egy csipet sót, felhasított vanília rudat, és elkezdem főzni.
Amikor beitta a vizet, felöntöm kevés tejjel, ha beszívta újra öntök hozzá, és ezt mindaddig folytatom, amíg a rizs teljesen megpuhul. Persze közben gyakran kavargatom.
A végén teszek hozzá cukrot, reszelt citromhéjat és belekeverek egy darabka vajat is, hogy krémesebb állagú legyen. (Az is előfordul, hogy kerül bele egy adag vanília puding is, de ehhez most nem tettem.)
Én szeretem az íze miatt nádmelaszos barnacukorral csinálni, de így a rizs nem lesz hófehér.
Az almát felkockázom és citromos vízbe teszem.
A 3 evőkanál (barna)cukrot egy serpenyőben karamellizálom.(nem szoktam kavargatni, megvárom, amíg sötétbarna lesz)
Kiszedem az almakockákat a vízből és beleteszem a karamellába. Nagy lángon kevergetem. Az almával bekerült kevés víztől a karamella feloldódik, majd az alma elkezd párolódni.
Adok hozzá fahéjrudat és két karika citromot, amibe szegfűszegeket dugdosok. Mindezeket a végén majd kiveszem, és kidobom.
Hangulattól függ, van hogy szórok rá mézeskalácsfűszert vagy kínai ötfűszert is (most ez utóbbi került bele), esetleg gyömbért, de ezek nélkül is tökéletes.
Amikor az alma leve teljesen elfő, kevergetem még egy kicsit (mindvégig nagy lángon, hogy finom sült íze legyen), majd beledobok kb. 2-3 dkg vajat.
Miután a vaj beleolvadt, szórok bele egy kevés cukrot is (nem túl édesen szeretjük), reszelek bele citromhéjat majd egy krumplinyomóval összetöröm.A kész tejberizst poharakba kanalazom, majd a tetejére halmozom a karamellás almalekvárt.
Egyszerű, finom és nagyon mutatós desszert.
Beküldő: Márti
hogymegtudjuknezni.blogspot.hu