Tejfölös pogácsa
Hozzávalók:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót.
Gyenge rétestészta keménységű tésztát kapunk, amit 1/2 óráig a deszkán pihentetünk.
Utána kinyújtjuk és háromba hajtjuk.
Ezt még kétszer megismételjük, 20-20 perces pihentetés után.
A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a tetejét egy éles késsel berácsozzuk. Pogácsákat szaggatunk belőle, papírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd tejjel elkevert tojássárgájával lekenjük.
10 percet pihentetjük, mert különben a pogácsák sütés közben eldőlnek. 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverés funkcióval 30 perc alatt megsütjük.
Ebből a tésztából sós rudakat is készíthetünk.