Tepertős pogácsa
Hozzávalók:
Rétegek közé:
Tetejére:
|
|
Elkészítés:
Lisztet mély tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, bele tesszük a sót, a cukrot, élesztőt, és ráöntjük a meleg tejet, majd 3 percet állni hagyjuk.
Végül a többi hozzá valót is beletesszük, és jól össze dolgozzuk.
Utána enyhén lisztezett gyúró deszkára borítjuk, cipóra formáljuk, majd sodrófával ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk.
Ezután a tepertő darabok negyedét rá morzsoljuk. Az alsó felét félig behajtjuk, majd felső felét ráhajtjuk, és újra kinyújtjuk.
A tepertő darabok felét ismét rámorzsoljuk, és fokhagymapor felét egyenletesen rá hintjük.
Újra a hosszabb részét feléig behajtjuk, majd másik felét hatjuk rá.
Végül még egyszer két ujjnyi vastagra nyújtjuk maradék tepertőt, rámorzsoljuk, maradék fokhagymaport egyenletesen ráhintjük, és mint a zsebkendőt négy részbe hatjuk.
Visszatesszük a kelesztő tálba, és félóráig kelesztjük.
Majd újra gyúró deszkára tesszük, kisebb téglalapra nyújtjuk, és négy rétegre hajtjuk össze.
Meleg helyen konyharuhával letakarva 1 órát kelesztjük.
Ha meg kelt két ujjnyi vastagra nyújtjuk enyhén lisztezett deszkán, ezután tetejét késsel meg csíkozzuk, és a maradék tepertő morzsát egyenletesen el terítjük rajta.
Közepes szaggatóval, vagy pohárral kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a pogácsákat, de ne szorosan egymás mellé.
Végül még egyszer 20 percet kelesztjük meleg helyiségben.
Előmelegített sütőben 200 fokon 25 perc alatt készre sütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, utána tálcára rakva tálaljuk.
Tipp / megjegyzés:
Én saját házi tepertőt használtam.
Tudom ajánlani főzelék után második fogásnak, de vasárnapi ebéd után, házi bulikra, névnapra egyaránt.