Főoldal / Kelt tészták / Tepertős pogácsa

Tepertős pogácsa

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Tepertős pogácsa

Különleges tepertős pogácsa 3

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2 tojás
  • 4 dkg élesztő
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • 1 dl meleg tej
  • 1 tk. cukor
  • 2 tk. só
  • 3 dl tejföl
  • 8 dkg zsír
  • 10 dkg darált tepertő krém
  • 1 vöröshagyma reszelve

Rétegek közé:

  • 40 dkg tepertő darabok
  • 2 ek. fokhagyma por

Tetejére:

  • 10 dkg tepertő morzsa
Elkészítési idő: 1óra 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1500-2000 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 10 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Lisztet mély tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, bele tesszük a sót, a cukrot, élesztőt, és ráöntjük a meleg tejet, majd 3 percet állni hagyjuk.
Végül a többi hozzá valót is beletesszük, és jól össze dolgozzuk.

Utána enyhén lisztezett gyúró deszkára borítjuk, cipóra formáljuk, majd sodrófával ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk.
Ezután a tepertő darabok negyedét rá morzsoljuk. Az alsó felét félig behajtjuk, majd felső felét ráhajtjuk, és újra kinyújtjuk.

A tepertő darabok felét ismét rámorzsoljuk, és fokhagymapor felét egyenletesen rá hintjük.
Újra a hosszabb részét feléig behajtjuk, majd másik felét hatjuk rá.
Végül még egyszer két ujjnyi vastagra nyújtjuk maradék tepertőt, rámorzsoljuk, maradék fokhagymaport egyenletesen ráhintjük, és mint a zsebkendőt négy részbe hatjuk.

Visszatesszük a kelesztő tálba, és félóráig kelesztjük.

Majd újra gyúró deszkára tesszük, kisebb téglalapra nyújtjuk, és négy rétegre hajtjuk össze.

Meleg helyen konyharuhával letakarva 1 órát kelesztjük.

Ha meg kelt két ujjnyi vastagra nyújtjuk enyhén lisztezett deszkán, ezután tetejét késsel meg csíkozzuk, és a maradék tepertő morzsát egyenletesen el terítjük rajta.
Közepes szaggatóval, vagy pohárral kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a pogácsákat, de ne szorosan egymás mellé.

Végül még egyszer 20 percet kelesztjük meleg helyiségben.

Előmelegített sütőben 200 fokon 25 perc alatt  készre sütjük.

A tepsiben hagyjuk kihűlni, utána tálcára rakva tálaljuk.

Tipp / megjegyzés:
Én saját házi tepertőt használtam.
Tudom ajánlani főzelék után második fogásnak, de vasárnapi ebéd után, házi bulikra, névnapra egyaránt.

Értékeld a receptet


Szólj hozzá!

A lap tetejére