Tojásrántotta leveles tésztában
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Az előnyújtott leveles tésztából egy 8 cm-es formával (v. pohárral) szúrjunk ki 12 db tésztakorongot. Ezután 8 db tésztakorongnak a közepét szúrjuk ki egy kisebb formával. Ezekből lesznek a kosárka oldalfalai.
A nagy tésztakorongok szélét lekenjük az előzőleg kissé felvert tojással, majd ráhelyezünk egy tésztagyűrűt, amit ismét lekenünk tojással, és egy újabb kiszúrt tésztagyűrűt teszünk rá. (tehát egy teli tésztára kettő tésztagyűrűt) A maradék tésztakorongokkal is így járjunk el.
Ezután azt is kenjük le a tojással, és helyezzük az elkészült tésztakosárkákat egy sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb.
Tegyük kb. 30 percre hideg helyre. (sütés közben nőni fog a tészta, így bőven hagyjunk közöttük helyet)
Helyezzük be a tepsit a 160 fokra előmelegített sütőbe, majd majd közepes hőmérsékleten süssük pár perc alatt szép pirosra, ropogósra a tésztát. (én légkeverésnél sütöttem)
A sütőből kivéve, hagyjuk teljesen kihűlni.
A maradék tojásokat üssük fel egy tányérba, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ízesítsük.
Egy teflon serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd óvatosan öntsük rá a felvert tojást. Ezután süssük ízlés szerinti keményre a tojásrántottát. (én jó keményre sütöttem, de ez ízlés dolga)
A kihűlt leveles tésztákat ezután töltsük meg a tojásrántottával, majd rögtön tálaljuk.
Tipp / megjegyzés:
A ropogós leveles tésztát a tojásrántottával elkészíthetjük pl. ráérős, hétvégi reggeleken mert nem csak mutatós, hanem nagyon finom is.
A rántottát ízlés szerint feldobhatjuk egyéb hozzávalókkal, zöld fűszerekkel is.