Töltött paprika
Hozzávalók:
A paradicsomszószhoz:
|
|
Elkészítés:
A rizst kevés olajon fehéredésig pirítjuk,majd felöntjük épp annyi vízzel, hogy ellepje ha forr lezárjuk alatta a gázt,és hagyjuk hogy felszívja a vizet.(így lesz félpuha) Félretesszük,hogy kihűljön.
Egy lábosban a paradicsomlét a zeller-zölddel feltesszük melegedni ízlés szerint cukrot és sót adunk hozzá.
Egy tálban összekeverjük a darált húst a rizzsel, tojással, apróra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával és a fűszerekkel.(Só, bors,majoranna,pirospaprika)
A paprikákat kicsumázzuk, majd megtöltjük őket a fűszeres hússal,a maradék töltelékből kb. 3cm-es golyókat formázunk.
A töltött paprikákat és a húsgombócokat a forrásban lévő, de a gázról félrehúzott paradicsomszószba tesszük.
A gázra visszatéve lassú tűzön addig főzzük, amíg a húsgolyók megpuhulnak.
(Ilyenkor kevergetni nem szabad,ha nagyon muszáj, rázogatni lehet az edényt óvatosan.)
Arról hogy elkészült-e a gombóc a legkönnyebben úgy tudunk meggyőződni,hogy egyet kiveszünk a lábosból és kettévágjuk.
Ha a gombócok elkészültek, kiszedjük őket egy tálba.
Rántást készítünk: kevés olajon lisztet pirítunk, majd a tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát, felöntjük a lábosból kivett 1merőkanál paradicsomlével és egészen kicsi vizet is teszünk, hozzá csomómentesre keverjük,majd a lábosba önjük,és pár perc alatt összeforraljuk a többi paradicsomlével.
Visszatesszük bele a töltött paprikákat.
Főtt burgonyával, vagy kenyérrel tálaljuk.