Túrós kelt rétes
Hozzávalók:(3 rúdhoz) A tésztához:
A túrós töltelékhez:
A rétes locsolásához:
A rudak lekenéséhez:
A puhító kenéshez:
|
|
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból kelt tésztát dagasztunk. Az élesztőt egy mk. cukorral összekevert langyos tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt addig dagasztjuk, míg jó fényes nem lesz a tészta.
1 órát kelesztjük, majd 3 cipóra osztjuk.
(Aki dagasztógépben végzi a dagasztást, az adagoljon minden hozzávalót a kenyérsütőgépbe és végezze el a műveletet.)
Egy nagy abroszt liszttel enyhén megszórunk.
A közepére tesszük az első cipót.
Egy kicsit lenyomkodjuk, étolajjal lekenjük és amilyen vékonyra tudjuk kihúzogatjuk.
A töltelék hozzávalóit egy tálba tesszük és kikeverjük.
A tejfölt a tojással elkeverjük.
1/3 részével meglocsoljuk a tésztát és a töltelék 1/3 részét rászórjuk.
Az abrosz segítségével először az alsó felét göngyöljük a közepéig, majd a felső részét le a közepére.
Szilikonos sütőpapírral fedett tepsire tesszük. (24×39 cm)
A másik két cipónál is így járunk el.
A rudak tetejét olvasztott margarinnal meglocsoljuk és még jó fél órát pihentetjük.
Ezután lekenjük a rudakat tojásfehérje és tej keverékével és 200 fokos sütőben arany színűre sütjük.
Kb. 20 perc után fóliát teszünk a tetejére ha úgy látjuk, hogy túl gyorsan sül.
30 perc múlva vaníliás tejjel megöntözzük és 5 perc múlva ezt megismételjük.
Majd kb. 10 perc alatt készre sül.
Nagyon finom, ajánlom mindenkinek.