Vadas mártás zsemlegombóccal
Hozzávalók:
A zsemlegombóchoz:
|
|
Elkészítés:
A húst szeleteljük, sózzuk, majd szalonna csíkokkal megtűzdeljük. A lábosban a 2 ek. zsírt felhevítjük, és a húst fehéredésig pirítjuk, mind két felén.
A répákat, a zellert, a hagymát megtisztítjuk, fölkarikázzuk, és a hús mellé rakjuk. A húst megöntözzük ecettel, kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt pároljuk. Ha a hús világos barnára sült kevés vizet adunk hozzá, és fűszerezzük, és készre pároljuk.Ha a hús puha zsírjára sütjük, és melegen tartjuk.
A lábosban a pecsenye zsírjában világosra pirítjuk a cukrot, a liszttel megszórjuk, még egy picit pirítjuk és felöntjük egy bögre vízzel. Jól felfőzzük, majd a zöldségekkel áttörjük, újból felfőzzük, szükség szerint ecettel, cukorral, sóval , citromlével, mustárral ízesítjük.
A zsemléket apró kockákra vágjuk, forró zsírban megpirítjuk. Ráöntjük a tejet, és 15 percig állni hagyjuk. Ekkor összekeverjük a tojásokkal, sóval, és annyi liszttel, hogy jól formálható masszánk legyen. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, és sós vízben kifőzzük.
A tányérra helyezett hús mellé tesszük a gombócokat, leöntjük a mártással és kínáljuk. Tálalás előtt belekeverjük a tejfölt a mártásba.
Tipp / megjegyzés:
Más húsból is elkészíthetjük.