Főoldal / Birka / Marha / Vadas mártás zsemlegombóccal

Vadas mártás zsemlegombóccal

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Vadas mártás zsemlegombóccal

Vadas mártás zsemlegombóccal

Hozzávalók:

  • 60 dkg vesepecsenye
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 4 ek. zsír
  • 1-1 sárga, fehér répa
  • fél zeller
  • 1 fej hagyma
  • 1 ek. ecet
  • 3 babér levél
  • 1 ek. cukor
  • 2 ek. liszt
  • 5 ek. tejföl
  • só, bors
  • kevés citromhéj

A zsemlegombóchoz:

  • 4 zsemle
  • 2 egész tojás
  • kb, fél dl tej
  • 2 ek. zsír
  • liszt
Elkészítési idő: 2 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 2000-2500 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A húst szeleteljük, sózzuk, majd szalonna csíkokkal megtűzdeljük. A lábosban a 2 ek. zsírt felhevítjük, és a húst fehéredésig pirítjuk, mind két felén.

A répákat, a zellert, a hagymát megtisztítjuk, fölkarikázzuk, és a hús mellé rakjuk. A húst megöntözzük ecettel, kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt pároljuk. Ha a hús világos barnára sült kevés vizet adunk hozzá, és fűszerezzük, és készre pároljuk.Ha a hús puha zsírjára sütjük, és melegen tartjuk.

A lábosban a pecsenye zsírjában világosra pirítjuk a cukrot, a liszttel megszórjuk, még egy picit pirítjuk és felöntjük egy bögre vízzel. Jól felfőzzük, majd a zöldségekkel áttörjük, újból felfőzzük, szükség szerint ecettel, cukorral, sóval , citromlével, mustárral ízesítjük.

A zsemléket apró kockákra vágjuk, forró zsírban megpirítjuk. Ráöntjük a tejet, és 15 percig állni hagyjuk. Ekkor összekeverjük a tojásokkal, sóval, és annyi liszttel, hogy jól formálható masszánk legyen. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, és sós vízben kifőzzük.

A tányérra helyezett hús mellé tesszük a gombócokat, leöntjük a mártással és kínáljuk. Tálalás előtt belekeverjük a tejfölt a mártásba.

Tipp / megjegyzés:
Más húsból is elkészíthetjük.

Vadas mártás zsemlegombóccal 3.50/5 (2 értékelés)

Mária Bársonyné Dankovics (279 Recept)

Anya vagyok és feleség aki szeret főzni, sütni. Szeretek új dolgokat alkotni, a családom a kritikusaim, ők mondanak véleményt az elkészített ételekről és a sütikről. Emellett szeretném a régi családi recepteket bemutatni mert a régi háziasszonyok tudtak olcsón, finomat készíteni. Ez a célon hogy a fiatal háziasszonyok is tanulhassanak tőlem, nekem ez okoz örömet ha átadhatom amit én tanultam !!!


Szólj hozzá!

A lap tetejére