Vajas pogácsa
Hozzávalók:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos, kissé cukros tejben felfuttatjuk. Az összes hozzávalót egy tálba öntjük, és összeállítjuk a tésztát.
2-3 órára hűtőbe tesszük, közben néhányszor kivesszük a hűtőből és lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd összehajtogatjuk (ettől szép leveles lesz).
Végül 2 ujjnyi vastagra elnyújtjuk, a tetejét beirdaljuk, és kb. 4-5 cm átmérőjű szaggatóval, kiszaggatjuk.
A tetejét kis tejföllel megkenjük (ettől szép piros lesz), forró sütőbe toljuk, a tüzet mérsékeljük, készre sütjük.
A tetejét meg lehet szórni szezámmaggal, lenmaggal, darabolt mandulával, vagy akár kis sajtot is szórhatunk rá.
A vajas pogácsa vendégvárónak is tökéletes.