Vaníliakrémes eper-rebarbara pite zabpelyhes morzsával
Hozzávalók:(nagy piteformához)
A töltelékhez:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
Az alaphoz a lisztet elvegyítjük a porcukorral, a csipet sóval és a hideg vajat is hozzáadjuk kis darabokban. A kezünkkel összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást is, és ezzel is összedolgozzuk.
A vizet elvegyítjük az ecettel, és kanalanként az előbbiekhez adjuk. Addig adagoljuk hozzá, amíg jól gyúrható tésztát kapunk. A tésztacipót folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
A rebarbarát megtisztítjuk, és apró darabokra vágjuk. Egy serpenyőben a barnacukrot feltesszük melegedni 1 evőkanál vízzel, amikor elkezd olvadni, hozzáadjuk a rebarbarát és kevergetve pár percig karamellizáljuk. Ezalatt kicsit meg is puhul. Szűrőbe öntjük, hogy a leve lecsöpögjön, a levét pedig felfogjuk egy tálba.
A tésztát lisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk, és kibéleljük vele a kivajazott piteformát. Sütőpapírt teszünk a tetejére, amire száraz babot és 160 fokos sütőben légkeverésnél kb. 20 perc alatt elősütjük.
Kivesszük a sütőből, kivesszük belőle a babot és a sütőpapírt, majd beleszórjuk a rebarbarát, és a negyedekbe vágott epreket.
A krémhez a tojást habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a vanília kikapart magjait, az étkezési keményítőt, és simára keverjük. Lassan hozzáöntjük a tejszínt is. Ezt a keveréket ráöntjük a rebarbarára, visszatesszük a sütőbe 180 fokra, és még 20 percet sütjük.
A tetejére a zabpelyhet összevegyítjük a barna cukorral és az olvasztott vajjal. 20 perc után kivesszük a pitét, a zabpelyhes keveréket egyenletesen a tetejére szórjuk és még 15 percre visszatesszük a sütőbe, míg a teteje szép aranybarna nem lesz.
A közepe felpúposodhat, de ahogy hűl ez szépen visszasimul.
Langyosan már lehet szeletelni, akár magában, akár fagyival, kicsit savanyú, kicsit édes, krémes a belseje, ropogós a teteje, szóval isteni finom:)
Tipp / megjegyzés:
Langyosan egy gombóc vanília fagyi is jár hozzá mindenképpen, de hidegen is szuper, nálunk mindenki szereti, így általában gyorsan elfogy.