Vörösboros Jókai bableves csipetkével
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A babot előző nap beáztatom. A karajt felkockázom, felteszem főni két és fél liter vízben.
Elkészítem a csipetkét, hagyom száradni. (Az 1 tojáshoz fokozatosan hozzákeverem az 5 evőkanál lisztet, és kevés sóval gombóccá gyúrom. Kis darabokat kicsípve belőle elkészítem a csipetkéket, melyeket konyharuhára teszek száradni.)
Megpucolom a zöldségeket. A répát karikára, a zellert és a krumplit kockára vágom. A hagymákat, és a petrezselymet felaprítom, 2 db chilit felvágok, felkarikázom a kolbászt.
Másfél óra elteltével hozzáadom a húshoz a lecsepegtetett babot és a zöldségeket. Ízlés szerint fűszerezem.
Elkészítem a rántást. (Forró zsiradékba szórom a lisztet, melyet aranysárgára pirítok, adok hozzá zúzott fokhagymát, és pirospaprikát is)
Amikor minden megfőtt, belerakom a kolbászt, beleöntöm a vörösbort, hozzáadom a csipetkét, és belekeverem a vízzel kicsit felhígított rántást is.
Tejföllel tálalom.
Tipp / megjegyzés:
Az igazi Jókai bableves csülökkel készül, de nekem ez volt most itthon. Így is finom volt.
A füstölt íz kedvéért lehet tenni bele egy kis maradék kolozsvári szalonnát is.