Vörösboros marharagu, tésztagombóccal
Hozzávalók:
A tészta gombócokhoz:
A tálaláshoz:
|
|
Elkészítés:
A húst 2-2,5 cm-es kockákra felvágjuk.
A hagymát megpucoljuk, és 8 darabba elvágjuk (Nem kell felaprítani, maradjanak nagyobb darabokban. Ha kapsz mogyoróhagymát az a legjobb bele azokat egyben is lehet hagyni)
Egy serpenyőben olajat hevítünk. Rádobjuk a felcsíkozott bacont, a nagyobb darabokra vágott hagymát és kicsit megpirítjuk. Kivesszük őket egy hőálló tálba. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a lisztbe forgatott marhahús kockákat. Mikor szépen megpirultak kivesszük őket a serpenyőből és szintén a tálba tesszük.
A visszamaradt zsiradékra tesszük a sűrített paradicsomot, a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és felöntjük vízzel. Pár perc alatt összeforraljuk, majd kivesszük belőle a fahéjat és a szegfűszeget. (ezalatt éppen eléggé belefő az íze)
A hőálló edényben lévőket sózzuk, borsozzuk, rádobjuk a babérlevelet, majd ráöntjük a paradicsomos levet. Hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, a kakukkfüvet, majd felöntjük a borral.
Alufóliával lefedve (vagy az edény tetejével, már ha van neki) betesszük a 160 fokra előmelegített sütőbe.
Elkészítjük a tészta gombócokat.
A lisztből és a zsiradékból, kevés vízzel és sóval tésztát gyúrunk. Kis gombócokat formálunk belőle (kb 1 centiseket)
45 perc párolódás után picit átforgatjuk a ragut, majd hozzáadjuk a megpucolt és feldarabolt zöldségeket, és a ragu tetejére sorakoztatjuk a tésztagombócokat. (egy része elsüllyed majd a szaftban, de ez nem baj) A tálat lefedjük, és 30-40 percig pároljuk a gombócokat a raguval együtt.
Ezalatt a gombócok, a hús és a zöldségek is megpuhulnak.
Petrezselyemmel megszórva, ízlés szerint tejföllel és savanyúsággal/salátával kínáljuk.