Zabpelyhes zsemle
Hozzávalók:(12 db zsemléhez)
A szóráshoz:
|
|
Elkészítés:
A lisztet keverjük össze a zabpehellyel, a cukorral, a sóval, és a szárított élesztővel, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést és öntsük bele az olajat, és a víz 2/3 részét.
Ezután egy fakanállal keverjük alaposan össze, hogy egy sűrűbb, nokedliszerű tésztát kapjunk.(a maradék vizet apránként adagoljuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a tészta!)
Egy fóliával takarjuk le a tálat, majd langyos helyen kelesszük meg egy-másfél óra alatt a tésztát.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egy púpozott evőkanállal, egymástól távolabb, helyezzünk rá halmokat a tésztából. Ízlés szerint szórjuk meg a tetejét pl. mákkal, szezámmaggal, napraforgómaggal.
Ezután spricceljük meg gyengén hideg vízzel a zsemléket, és a sütőpapírt is mielőtt a sütőbe tennénk.
Helyezzük be előmelegített sütőbe és közepesnél kicsit melegebb sütőben süssük 25-30 perc alatt készre. A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. ( én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
A frissen kisült zsemlék kívül ropogósak, belsejük pedig finom puhák.