Zürichi kenyér
Hozzávalók:Az élő kovászhoz:
A kenyérhez:
|
|
Elkészítés:
Az elő kovász anyagait bedagasztjuk és letakarva a konyhapulton hagyjuk éjszakára.
Másnap, az összes anyagot dagasztótálba tesszük és sima tésztává dagasztjuk. Letakarva 20 percet pihentetjük.
Lisztezetlen munkalapon jól átgyúrjuk, majd letakarva ismét 20 percet pihentetjük. A második pihentetés után már csak kilapolgatjuk a tésztát és tetszés szerintire formázzuk.
Kukoricaliszttel jól behintett szakajtóban a leendő tetejével lefelé fólia alatt duplájára kelesztjük. (1 óra minimum).
Közben a sütőt 250fokra előmelegítjük két tepsit is teszünk bele amiket felforrósítunk. Az alsóba 2 dl vizet öntünk, a felsőre meg sütőpapírt teszünk, és óvatosan ráborítjuk a kenyeret. A kenyér tetejét 3 helyen 0,5 cm mélyen bemetsszük.
A kenyeret 250 fokon 30 percet majd 200 fokon 15 percet sütjük. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.