Budapest szelet
Hozzávalók:A kakaós lapokhoz:
A piskótához:
A krémhez:
A csokimázhoz:
A lapok lekenéséhez:
|
|
Elkészítés:
Először elkészítem a gyúrt tésztát, mert ez állhat tovább. A lisztet átszitálom, hozzáadom a sót, a sütőport, a zsírt, a szódabikarbónát, a porcukrot, és összemorzsoljuk. Majd hozzáadom a tojást, a kakaót és lassan hozzáöntöm a tejszínt majd összegyúrom, és kidolgozom alaposan a tésztát. Végül szétosztom 2 részre, és hagyom pihenni, még elkészítem a tejbegrízt.
A tejben elkeverem a grízt, hozzáadom a vaníliát is és megfőzöm. Majd hideg vízbe rakom egy tálba, hogy gyorsabban hűljön ki. Addig a vajat porcukorral kihabosítom, és kanalanként hozzá keverem a kihűlt grízt is. Hozzáadom a rumot és két részre osztom a krémet. Hűtőbe rakom 3 órára.
Egyenesen a sütőpapíron kinyújtom a tésztát és megszurkálom villával. Egymásra halmozom a kinyújtott tésztát sütésig. Majd elkészítem a piskóta lapot.
A tojást cukorral kihabosítom, hozzá szitálom a lisztet, amiben előtte elkevertem a szódabikarbónát és a sütőport.
Majd a tésztát beleöntöm a sütőpapírral bélelt tepsibe 27×37 cm és elsimítom. A sütőt 180 fokra előmelegítem és 10perc alatt megsütöm a piskótát. Rácson hagyom hűlni.
Berakom a sütőbe a kakaós lapokat is, ezeket 6-6 percig sütöm,majd hagyom őket a sütőpapírral együtt hűlni a rácson.
Összeállítom a süteményt. Alulra teszem az első kakaós lapot, megkenem lekvárral és rákenem a fele grízes krémet.
A krémre rárakom a piskóta lapot, megkenem forró lekvárral, majd a krém másik felét rásimítom. Befedem az utolsó kakaós lappal.
Rárakok egy tepsit vagy tálcát és 4 kg cukrot, majd hűtőbe tartom reggelig.
Másnap elkészítem a csoki öntetet, ráöntöm a sütire, és ismét berakom a hűtőbe.
Mikor megdermedt, forró késsel szeletelem.
Jó étvágyat kívánok hozzá.